En el següent mapa podeu consultar la localització de tots els molins i sistars que formen part de la Ruta de l’aigua:

 

1. Font de Quart

D’origen hispanomusulmà, la Font de Quart també es coneix com a la Font de la Vall de Segó per  abastir d’aigua els cinc pobles de les Valls i Almenara. L’aigua de la Font brolla de forma natural a través d’uns ullals que porten a la superfície les aigües provinents dels aqüífers soterranis, nodrits sobretot per l’aigua de la vessant est de la Serra d’Espadà. Més informació sobre la Font de Quart en www.fontdequart.com

Entrada Font de Quart

Entrada Font de Quart

.

Sistar del Setí

2. Sistar del Setí (1er sistar)

L’aigua de la Font transcorre per baix del Pont de les Galeres i travessa el Sistar del Setí. En ells es produeix la primera divisió de cabals.

..

3. Molí de la Font

Aquest molí també es coneix amb el nom de Molí de la Tia Sapa. És el primer molí del sistema de distribució de la Font de Quart. Està format pel molí, un habitatge i els corrals. Per la seua situació és el molí que més cabal rep. Actualment es troba en desús.

..

Sistar de la Font

4. Sistar de la Font (2on sistar)

El sistar de la Font també es coneix com el sistar de la segona partició perquè és on es produeix la segona divisió de les aigües de la Font de Quart. El sistar de la Font es troba a continuació del Molí de la Font i parteix l’aigua en tres files: Fila del Mig, Fila d’Almenara i Fila Jugadora.

Sistar de la Font

Sistar de la Font

5. Sistar de l’Oixet

Sistar de l’Oixet

El sistar de l’Oixet dirigeix la Fila Jugadora, que prové del Sistar de la Font, al terme municipal de Quartell, Quart, Benifairó o Faura, segons estableix el calendari de repartició de les aigües de la Font de Quart. El sistar pren aquest nom perquè deriva aigua per a reglar les parcel·les de la partida de l’Oixet, zona situada en el terme de Quartell.

Sistar de l’Oixet

6. Molí de Penya

Molí de Penya

El Molí de Penya és el molí que usaren els veïns de la població de Quart de les Valls, per la qual cosa també es coneix com a Molí de Quart. El conjunt està format pel molí i l’habitatge que era propietat del senyor de la Vila. En el seu moment va ser un molí important, la qual cosa es pot intuir per les grans dimensions de la mola i per ser l’únic dels molins amb un moll per facilitar la càrrega del blat. Actualment es troba fora d’ús i completament desmantellat.

Sistar de Quartell

7. Sistar de Quartell

És el sistar més gran de tots els construïts en el repartiment de l’aigua de la Font de Quart. Una de les seues principals funcions és abastir d’aigua a Quartell.

Sistar de Quartell

8. Molí Nou de Quartell

Molí Nou Quartell

També es coneix com Doblons o el Molí de Diego i és el millor conservat. Va ser un molí de blat, encara que en els últims anys també va funcionar com a molí d’arròs. En l’any 2001 va ser restaurat per l’ajuntament de Quartell i encara conserva l’estructura i maquinària original. Se situa en el cas urbà de Quartell i en l’actualitat és el museu de l’aigua de la localitat. 

Molí Nou Quartell

Molí Nou Quartell

9. Sistar de Benifairó

Aquest sistar es troba soterrat baix la carretera CV-320 que uneix Quartell amb Quart. La funció del sistar és separar la séquia del mig per la qual discorren les aigües de Faura i Benifairó.

Sistar de Benifairó

Sistar de Benifairó

10. Molí de Dalt

El Molí de Dalt o Prunera està situat en el terme municipal de Faura. Juntament amb el Molí de Baix, forma part de les antigues propietats del Comte de Faura. Va estar en funcionament fins 1950 i fins aleshores va treballar únicament per la força hidràulica. Actualment conserva la maquinària en bon estat, però en perill de deteriorament.

Molí de Dalt

Molí de Dalt

Camí cap al Molí de Baix

Camí cap al Molí de Baix

11. Molí de Baix

El Molí de Baix està situat en el Terme Municipal de Benifairó. Juntament amb el Molí de Dalt, forma part de les antigues propietats del Comte de Faura. Feia servir la força hidràulica i elèctrica. En l’actualitat una part de l’edificació està derruïda i es conserva part de la maquinària original, encara que aquesta es troba en mal estat.

12. Sistar de Faura

En aquest sistar les aigües de la fila de Faura es divideixen a parts iguals entre dues séquies: una en direcció al nucli urbà de Faura, i l’altra en direcció est cap a les terres dels antics llogarets.

Sistar Faura

Sistar de Faura

13. Sistar de l’Arap

Al Sistar de l’Arap arriben les aigües de la séquia esquerra del Sistar de la Font. També es coneix com Sistar de Benavites per trobar-se prop del nucli urbà d’aquesta població. En aquest punt, el sistar divideix els cabals en dues séquies: la d’Almenara i la de Benavites-Benicalaf.

14. Molí de l’Arap

Es tracta d’un molí d’una sola mola dedicat al blat. El molí està situat al costat d’un habitatge de dues plantes. Està situat molt pròxim al Sistar de l’Arap i en l’actualitat el seu estat de conservació és molt delicat.

Descarrega’t en PDF el díptic informatiu de la Ruta de l’Aigua fent clic en el següent enllaç: díptic Ruta de l’Aigua