Des del divendres 1 de juny fins el dia 20 de juliol, el Molí Nou de Quartell acull una mostra itinerant del Museu de la Pedra en Sec de Vilafranca del Cid, una exposició que ens permetrà conèixer millor l’arquitectura de la pedra en sec, un dels patrimonis culturals més important d’aquesta població de l’Alt Maestrat.

La pedra en sec reflecteix les formes de vida anterior al municipi castellonenc. Amb un clima fred i una orografía muntanyosa, la necessitat de sòl agrícola va fer que durant segles s’hagi extret de les seves terres grans quantitats de pedra. Així, Vilafranca compta amb centenats de quilòmetres de parets, casetes, pous, basses i tot tipus de construccions de pedra que han servit als habitants de la zona per resguardar-se del fred, la pluja i la neu.

Al Molí Nou coneixerem aquesta tècnica de construcció tant a aquest racó del Maestrat com a altres parts d’Europa, i podrem veure algunes maquetes de diferents construccions de pedra en sec. A més a més, amb motiu d’aquesta exposició es pot adquirir, pel preu de vint euros, el llibre Els homes i les pedres. La pedra seca a Vilafranca: un paisatge humanitzatLa mostra es pot visitar en l’horari habitual del Molí.

dav

dav